Mit kell tudnia a készház árakról?

Az egyik legfontosabb döntés a megfelelő építési technológia kiválasztása, hiszen elsősorban az határozza meg, hogy a lakóépület hosszútávon is ki tudja-e elégíteni a család igényeit. Mindemellett természetesen az építkezés anyagi oldaláról sem szabad megfeledkezni, hiszen hiába csodálatos egy otthon, ha irreálisan nagy kiadásokba kell bocsátkozni miatta. Arról nem is beszélve, hogy a hagyományos kivitelezésű házak esetében be nem kalkulált költségek is keletkezhetnek.

Ezzel szemben a készház árak fixen tartalmazzák az elvégzésre kerülő munkákat. Természetesen érthető, ha a minimálisra szeretné csökkenteni a házépítéssel kapcsolatban felmerülő költségeket. A költséghatékony munkavégzés azonban megköveteli, hogy minden egyes fázis alaposan meg legyen tervezve. A készház árak lehetővé teszik, hogy az építkezés egész idő alatt kiszámítható maradjon és ne keletkezzenek olyan kiadások, melyek az elején nem voltak betervezve a költségvetésbe.

Még mielőtt eldöntené, hogy hagyományos téglaházban kíván-e lakni vagy esetleg egy újfajta, előregyártott technológiával felépülő otthont választ magának, megnézheti, hogy utóbbi esetében milyen költségekkel kell számolnia. A készház árak nem csak az alapok, a falak és a tetőszerkezet felépítését tartalmazzák, hanem a belső gépészeti munkákat is, például a villanyszerelést, a fűtésszerelést, a vízszerelést, valamint a járólapok, csempék, parketták lerakását és a falak kifestését is.