Készházak vs. hagyományos házak - mi a különbség?

Néhány évvel ezelőtt nem volt választás, ma már azonban a hagyományos otthonok mellett a készházak is rendelkezésre állnak. Ezek rendszerint előregyártott elemekből felépített épületek, amik teljes mértékben a megrendelő egyéni igényei mentén kerülnek kialakításra. Mint, ahogy a nevükben is benne van, átadásra kizárólag akkor kerülnek, amikor készek, és a tulajdonsok beköltözhetnek.

Ez nagy terhet vesz le a vállukról, ugyanis az árajánlat kérés, valamint az személyes elképzelések megtárgyalása, a pénzügyi kalkuláció lefixálása után nekik lényegében más teendőjük nincsen. A szakemberek üzemi körülmények között elvégzik a munka nagy részét, majd a helyszínre mennek, és ott gondosan összeállítják a ház egyes elemeit. A falak, a tető - és födémszerkezet, valamint a közművesítés elvégzése után igény esetén olyan feladatokat is ellátnak, mint amilyen a csempe, padló és járólap burkolat kialakítása, a festés, valamint a beltéri ajtók felhelyezése.

Amikor tehát készházakról beszélünk, akkor azt szó szerint kell érteni: olyan otthonok, amik a kulcs átadásának pillanatától kezdve teljes komfortban használhatók. Mindemellett a pénzügyi tervezhetőség is jelentős különbség, ugyanis míg egy hagyományos épület építésekor a költségek időközben nőhetnek, addig a készházak esetében végig érvényben marad a projekt elején elkészített árkalkuláció. Ez azt jelenti, hogy a végszámlán is pontosan az az összeg fog szerepelni, mint amire az építtető rábólintott az árajánlat kéréskor.