Szeglemezes-rácsos tetőszerkezet: mik az előnyei?

szeglemezes tetőszerkezetszeglemezes tetőszerkezet számos olyan előnnyel rendelkezik, amelyek alapján a hagyományos, ácsolt tetőszerkezettel szemben is megállja a helyét.

szeglemezes-rácsos tetőszerkezet egyik legnagyobb előnye a gyors kivitelezés. Az ácsolt tetőszerkezet csapolásos megoldásával ellentétben itt a faanyagot acélból készült szeglemezekkel rögzítik egymáshoz. Az acéllemez felületéből kiálló acéltüskéket az összeszerelés során a faanyag mindkét oldalába belepréselik, így alakítva ki a tartós kötést.

szeglemezes tetőszerkezet főbb elemeit előre összeszerelik, így a helyszínen az összeállításon kívül más munkálatokra nincs is szükség - ebből adódik a szeglemezes-rácsos tetőszerkezet legnagyobb előnye, azaz a gyorsaság. További előnye még a nagy teherbíró képesség és a pontos szerkezet, így nagyobb fesztávok, vagyis akár 25-30 méter is könnyedén áthidalható ezzel a megoldással, és még így is kevesebb faanyagot igényel, illetve kevesebb hulladékkal jár, mint a hagyományos, ácsolt tető.

Azonban - mint szinte mindennek - a szeglemezes-rácsos tetőszerkezetnek is akadnak hátrányai, amelyeket mindenképp meg kell említeni, hiszen csak ezek ismeretében hozható felelős döntés. A legjelentősebb ezek közül, hogy a vasbeton födém híján a szeglemezes tetőszerkezet hőtároló tömege alacsony, amit viszont a korszerű szigetelési megoldásokkal ki lehet egyensúlyozni. Itt érdemes megjegyezni, hogy alacsony hajlásszögű tető esetén viszont szükség van a szilárd födémre, de így akár meg is haladhatja az ácsolt tetőszerkezet költségét. Ezen túl még említésre méltó, hogy a szeglemezes-rácsos tetőszerkezet esetében a lakható tetőtér kialakítása nem lehetséges.

Könnyűszerkezetes házak esetében a szeglemezes-rácsos tetőszerkezet a legelterjedtebb megoldás, ami nem csak a kivitelezés gyorsaságának, de a könnyű súlynak is köszönhető, és persze az alacsony költségekről sem szabad megfeledkezni, hiszen ez adja ennek az építési technológiának az egyik leglényegesebb előnyét.

Amennyiben szeretne könnyűszerkezetes házat építtetni, illetve, ha kérdése lenne a szeglemezes tetőszerkezettel kapcsolatban, forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeinken!